New apartments at Straat van Messina in Amstelveen

Together with Boparai Associates Architekten, we have begun to formulate the redevelopment plans for the synagogue in consultation with the Municipality of Amstelveen. Due in part to the premises’ current technical state, design and limited possibilities for use, it was decided to demolish the existing structures and construct a new building. The synagogue was demolished in its entirety at the end of 2017.

History

From synagogue to apartment complex
The synagogue, located at Straat van Messina 10 in Amstelveen, was designed by the architect E. Spier. The formal inauguration of the synagogue took place on 3 June 1981. In 2011, the synagogue no longer met the needs of its owner and user at the time, the Jewish Community in Amstelveen. They considered building a new synagogue on the Straat van Messina. In the end, they decided to relocate to a different location. On 9 December 2012, the Jewish Community in Amstelveen moved to the ‘Sjoel Amstelveen’ synagogue, in the former church (Bankraskerk) at Max Havelaarlaan 435. In January 2013, Caransa Groep B.V acquired the former synagogue. The synagogue served as a construction hut and storage site for materials during the realisation of the 54 apartments in the Cobra Kwartier, above the Trekpleister in the Kostverlorenhof shopping centre.

Design
Voorgevel
Achtergevel
Achtergevel

The site is perfect for residential property due in part to its location on the water, the excellent accessibility and the diversity of facilities in the area. The apartment complex has five storeys plus a basement car park. A total of 24 rental apartments will be constructed, varying in area from 87 m² to 100 m², each with its own outdoor area. The car park in the basement will have 29 parking bays and 24 storage units. The building consists of five storeys, which is in line with the surrounding structures. By positioning the building volume parallel to the water, it becomes possible to provide all the residential units with a view of the green surroundings. The East-West configuration of the building volume benefits from large glass fronts and balconies on both sides of the building. To realise such a design, two sets of stairs, lifts, and shafts were positioned inside the block and the residential floor plans were folded around these two points. This provides maximum flexibility for the layout of the residential floor plans and prevents the need for a walkway on the outside of the building.

‘The design is characterised by a horizontal and vertical articulation that creates a vibrant and attractive look and feel on the outside.’

Alongside the water as well as towards the parking spaces, the ample outdoor areas of the apartments are bordered by brick framework patterns. These borders ensure that they are visually integrated into the overall design.

The new apartment complex will be constructed of understated materials such as beige bricks and dark aluminium window frames. The aim is to ensure that the building fits in harmoniously with its surroundings. The building will have an energy rating of A and solar panels will be installed on the roof.

All the apartments have their own parking place. A total of 29 parking places will be realised in the underground car park. The existing parking lot will be upgraded to include 15 new parking places, five of which will be reserved for the apartment complex. The remaining 15 parking places are intended for public use. Compared to the existing parking lot, 10 new parking places will be created for public use after realisation of the project.

Parties involved
Architect – Boparai Associates Architekten B.V.
Structural engineers – Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
Systems advisor – Hiensch Engineering B.V.
Building physics and fire safety – Peutz B.V.
Spatial planning – BRO Adviseurs B.V.

Sustainability

The Municipality of Amstelveen requires the new complex to have an average overall GPR sustainability score of 7.5 and a score of 10 for the energy module. The GPR score for a building is based on five key performance indicators of sustainability: energy, environmental impact, health, quality of use, and future value.

A thermal storage system will be realised for the apartment complex. This system uses underground thermal energy for heating and cooling the complex. In anticipation of the new coalition agreement, which specifies that from 2021 onwards new buildings may not be heated with gas, there are no gas connections in the entire complex.

The entire roof will be fitted with PV panels and solar collectors. All apartments will have an energy rating of A.

Schedule

The integrated environmental permit for the construction of the apartment complex was granted and became definitive and no longer subject to appeal in May 2018.

Start of construction – 2nd quarter of 2018
Delivery – 3rd quarter of 2019
Start of rental phase – 1st quarter of 2019

NEWS
Nieuwbericht mei 2018
Start voorbereidingswerkzaamheden
News december 2017
Start of demolition activities

Other Information

If you would like to be updated on the progress of the project, please enter your particulars below. You can request specific information about the project via straatvanmessina@caransa.nl.