Redevelopment of Heineken Hoek in Amsterdam

Together with Heineken Nederland B.V. we aim to radically transform the existing building in order to reposition the Heineken Hoek in a qualitative sense via striking and high-quality architecture. The existing building does not fit in well with the surrounding structures, and this landmark location in the middle of the Leidseplein also deserves a striking and prestigious building.

History

The building dates from around 1900. A taller section was built on the side facing the Leidseplein, and a lower section was built on the side facing the Kleine-Gartmanplantsoen. At a later stage, the adjoining building on the Kleine -Gartmanplantsoen was added to the Heinekenhoek. This is reflected in the façade sections. The three large dormers were added to the lower middle section in a later phase. The existing plinth and storeys do not reflect the design of the original corner building. However, an attempt was made to create a consistent overall image via the use of colour.

The building is not a listed monument on a national or municipal level. The building has a very limited historical value, and the use made of it does not have any special value from a cultural point of view.

Design

In 2011, a competition was organised for the design of a new building at the Heineken Hoek site. A total of four architectural firms were invited to participate: MVSA Architects, Dam en Partners Architecten, Dok Architecten and UN Studio. In collaboration between Carransa Groep B.V. and Heineken Nederland B.V and in close consultation with the Municipality of Amsterdam, the design submitted by the Amsterdam architectural firm MVSA Architects was selected from the four designs submitted to the competition.

The new building will have six storeys and a basement. The construction height of the new building will match the construction heights of the connecting buildings. The roof structure will be set back in a similar fashion to the surrounding buildings, forming the desired end structure for the premises.

“The existing conservatory has been eliminated from the new plan and been replaced by a transparent canopy over the terrace and entrance halls.”

In the new plan, the catering facilities will be located in the basement, on the ground floor, and on the first floor. The remaining upper storeys are reserved for a high-quality four-star hotel. The new combination of functions, in combination with the carefully and expressively designed architecture, will make a positive contribution to the quality-of-life and overall quality of the area.

Façade
The new building will have a double façade, which means there will be an inner façade and a glass outer façade. The inner façade will feature white plate material in a triangular pattern with three different depths, creating a subtle relief. This material, colour and pattern will continue into the roof, with the same elements determining the look. The outer façade is constructed from glass triangles positioned at a variety of different angles.

“The transparent façade will give the Leidseplein a clear and fresh look.”

The glass diamond-shaped outer façade in the new design harks back to the famous Koh-I-Noor diamond. In Persian, this means: ‘Mountain of Light’. This diamond was cut in Amsterdam by Mr Voorzanger, a famous diamond cutter from the past, at the request of the British Royal House.

In the evening, the interior surface of the façade is lit up by energy-efficient LED lighting.

Aesthetics and Listed Buildings Committee
The new plan for the Heineken Hoek is an integral part of the urban renovation of the Leidseplein and its surroundings.

Via the choice for a transparent and consistent image, the use of sustainable materials, and a construction height in line with the neighbouring buildings, the new design will inject a measure of calm and quiet into the look and feel of the Leidseplein and its perception by neighbours and visitors. A provisional design for the new building was prepared in consultation with the Spatial Planning Department of the Municipality of Amsterdam. The design is in line with the building envelope set out by the municipality and the points of departure for the city centre, as formulated in the policy document ‘the Beauty of Amsterdam’. The plan was submitted to and evaluated by the Aesthetics and Listed Buildings Committee. The feedback received was then used in working out the further details of the plan, leading to the definitive and approved design.

Sustainability

A sustainable building
From the very first step of the design process, all the parties involved set their sights on realising a sustainable and energy-efficient building in accordance with the BREEAM-NL system. This is the leading standard for the sustainable design and development of buildings in the Netherlands. The BREEAM-NL label measures the degree of sustainability during the design, demolition, building, delivery, and usage phase. The goal is to achieve the BREEAM_NL Excellent certificate.

Measures that can be taken include:
– Reuse of materials
– High-quality insulation materials
– Sustainable materials (e.g. FSC wood)
– Energy-efficient lighting
– Lighting system with motion sensors and daylight regulation
– Water-saving toilet settings
– Heat pump for heating and cooling
– Solar panels
– Ventilation system with CO₂ regulator
– Self-closing taps
– Taking the existing flora and fauna into consideration
– Monitoring installations in order to raise awareness of energy consumption
– Responsible management of waste: separation and minimisation
– Making use only of BREEAM-NL certified companies to carry out the project

Breeam
In 2015, the design team collaborated with BREEAM-NL expert DGMR Bouw B.V to formulate the BREEAM-NL Excellent sustainability ambition. The investment involved in realising this lofty ambition will partly be funded by investment credit and operational savings. In addition, it will ensure a better building: healthier, greener and cleaner.

Tips for subsequent projects
It is prudent to ensure the BREEAM objectives and corresponding responsibilities (both sole and joint) are clearly communicated to all participating parties. For this purpose, a credit matrix is an extremely useful instrument in order to provide clarity: the intuitive and convenient presentation of the credits that must be earned gives instant insight into who bears final responsibility for the credits in question, but also which parties must provide information for this purpose.

It is therefore also important that all parties look beyond just their own credit-related responsibilities: the focus must be on achieving the collective objectives rather than one’s own objectives.

Parties involved
Architect – MVSA Architects B.V.
Structural engineers – Van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
Systems advisor – Hiensch Engineering B.V.

Building site & Schedule

The application for the integrated environmental permit has been submitted to the Municipality of Amsterdam and is being processed. We cannot yet set a date for the start of the demolition and building activities, as that will depend upon the permit procedure of the municipality. The total length of time needed for the demolition and building activities will be approximately 18 months.

Other Information

If you would like to be updated on the progress of the project, please enter your particulars below. You can request specific information about the project via: herontwikkelingheinekenhoek@caransa.nl.